בכתבה הקודמת סקרתי את עקרונות השיטה. בכתבה הזו תמצאו את 5 עוגני הזמן לשגרה מאוזנת. תחומי העוגנים רלוונטיים לבית ולעבודה. בהמשך סיכמתי את המאפיינים של כל עוגן, עם דוגמאות למשימות.
אז בלי עוד הרבה הקדמות…
עוגני הזמן
למרות שזה למעשה סטייט אוף מיינד, הכנסת עוגני זמן לשגרה עובדת הכי טוב עם יומן אלקטרוני. אם עוד אין לך, אני ממליצה על גוגל קלנדר. השימוש ביומן אלקטרוני מקל על הזיכרון ומאפשר גמישות. ברגע שהעוגנים מבוססים והופכים לחלק מהשגרה, קל יותר להחליט למה להגיד כן/לא, כדי לשמור על המשאבים החשובים – אנרגיה וזמן.
זמן יצירה
משימות פרודוקטיביות – כלומר כאלו שמפיקות תוצר כלשהו. כל דבר שבסופו נסמן V ברשימה, ונתקדם במשהו לקראת יעד כלשהו. אני בכוונה מאוד כללית, כי זמן יצירה זה הזמן שבו אשכרה נעשה את הדברים שצריך ורצוי לעשות. למרות שהשם מתעתע, המיקוד ביצרנות ולאו דווקא יצירתיות.
בתחום הבית זה יכול להיות כביסה, קניות, בישול – כל מה שמקדם את גלגל משק הבית ומקיים את החיים.
בתחום העבודה זה העשייה ת’כלס, כולל הכנה של חומרים, פיתוח עסקי, שיווק וכל מה שמקדם את העשייה בעסק.
כך בזמן יצירה ביום עבודה מהבית, אפשר לשלב בין התחומים. למשל, סייקל של כביסה לוקח כ-3 שעות. ניתן להפעיל מכונה בבוקר, ולהשאב למשימת עומק ב-deep think עד שהטיימר יצלצל. בהנחה שעבדת מול מחשב כל הזמן הזה, תליית כביסה במשך עשר דקות תאפשר לגוף לזוז ולמחשבה להתרענן. שילוב בית-עבודה כך מגביר אפקטיביות ומשפר את המוטיבציה בעשייה הכללית. במקום הלקאה עצמית ותחושת הפסד בכל הזירות, יש ריבוי הצלחות וחיזוק המסוגלות בכמה רמות של הזהות העצמית. זה זהב לוולביאינג!
זמן אוויר
משימות שממלאות את המצבר – כלומר משחררות לחץ ומהנות. זמן אוויר הכרחי כמו עלייה לנשום במקצה שחייה. בלעדיו נשקע מהר. באופן פרדוקסלי, זמן אוויר הוא הראשון שנוותר עליו במצבי לחץ ושחיקה. עוגן זמן אוויר יכול להיות מכל סוג (העיקר שימלא באנרגיה), וחשוב להכניס אותו גם בתחום העבודה. אני ממליצה על מינימום של עוגן זמן אוויר 1 לשבוע.
בתחום הבית זמן אוויר יכול להיות יוגה, ספורט, בילויים עם חברים ומשפחה, טיולים, יצירה, קריאה… השמיים הם הגבול. זה יכול להיות משהו לבד, משפחתי או זוגי. אני ממליצה לשלב כמה שיותר ומכמה שיותר סוגים. זמן אוויר נותן את המשמעות לחיים, והכוח להתמודד איתם.
בתחום העבודה זמן אוויר מכניס קלילות ומשמר עניין. זה יכול להיות השתתפות בכנסים או אירועים מיוחדים, לקחת חלק פעיל בקהילות מקצועיות ולהשתתף בהכשרות מעניינות. גם אם זה פעם ברבעון או שנה, הציפייה למאורע נותנת דלק לאורך כל השנה.
זמן עיבוד
משימות שיש בהן מרכיבים של התבוננות על מה שעשית ומה רצית לעשות. בדרך כלל הן כוללות מחשבה ותכנון. גם אם מבחוץ זה נראה שכלום לא קורה, למעשה המנוע הפנימי עובד בהילוך גבוה. עוגן עיבוד חשוב, כי מוודא שהאוטומט לא פועל, או מפעיל אותנו.
בתחום הבית זמן עיבוד יכול להיות השקעת משאבים (זמן, אנרגיה, כסף) במחשבות על התפקוד ההורי/זוגי/אישי. בין אם בכתיבת יומן, שיחות ייעוץ או שיתוף חבר.ה טוב.ה, שיח על רגשות חשוב לשמירה על הוולביאינג.
בתחום העבודה זמן עיבוד לוקח כיוון אחר. פה מדובר במשימות שכוללות מישוב וניתוח ביצועים, תכנון פעילות קדימה, בחינת הצלחות ועמידה ביעדים. בניהול עסק זה יהיה ניהול החשבונאות והבקאופיס. הכנסת עוגן חודשי/רבעוני של זמן עיבוד קריטית להצלחה!
בתחום הבית זמן אוויר יכול להיות יוגה, ספורט, בילויים עם חברים ומשפחה, טיולים, יצירה, קריאה… השמיים הם הגבול. זה יכול להיות משהו לבד, משפחתי או זוגי. אני ממליצה לשלב כמה שיותר ומכמה שיותר סוגים. זמן אוויר נותן את המשמעות לחיים, והכוח להתמודד איתם.
בתחום העבודה זמן אוויר מכניס קלילות ומשמר עניין. זה יכול להיות השתתפות בכנסים או אירועים מיוחדים, לקחת חלק פעיל בקהילות מקצועיות ולהשתתף בהכשרות מעניינות. גם אם זה פעם ברבעון או שנה, הציפייה למאורע נותנת דלק לאורך כל השנה.
זמן שקט
קוביות זמן סגורות בהן המוח נמצא במנוחה, ומנקה רעלים החוצה מהתאים. קל לוותר על הקשבה למחשבות של עצמנו. זמן שקט כולל פעילויות כמו שינה, בהייה, הליכה, מידטציה, התבוננות על השקיעה ויצירת מנדלות. כל דבר שמכבה את המוח. שימו לב שזה לא בריחה מהמחשבות עם משחקי וידאו או פודקאסטים. להיפך – המטרה להשקיט את הכל כדי לשמוע את הקול הפנימי. לחלק זה יהיה דודלינג, לחלק זה יהיה מיקוד בנשימה. התנסות תגלה מה עובד לך.
זמן איבוד
באפר בין אירועים לזמן שבדרך כלל הולך לאיבוד. למשל, פקקים, חיפוש חניה, המתנה עד שמישהו ייצא החוצה – הכנה לבלת”מים של החיים. זמן איבוד זו הדרך היחידה להרוויח זמן! אם תכננתי לחפש חניה במשך חצי שעה במרכז תל אביב, ומצאתי חניה תוך עשר דקות – הרווחתי 20 דקות! עכשיו אני יכולה להמיר אותם בכל אחד מעוגני הזמן האחרים.
בתחום הבית אני לוקחת 15 דקות זמן יציאה מהבית. מהניסיון זה הזמן שלוקח לנו מרגע הכרזת “יאללה, נעליים ונצא” עד ההתנעה. במקום להילחץ, הכנסתי באפר. במידה ויצאנו מוקדם יותר, הזמן יכול להתבזבז על פקקים או חיפוש חניה. ואם הכל היה לטובתנו, זה מאפשר לעצור להריח את הפרחים (עם ילד בן 4 לפעמים באופן מילולי).
בתחום העבודה זה יכול להיות שמירת מרווח בין פגישות, והערכת יתר בהוצאות של זמן ואנרגיה בתכנון פרויקט ולו”ז. שמירת מרווחי איבוד מאפשרת רוגע לאורך כל הדרך.
שילוב עוגני זמן
הסוד האמיתי של שיטת עוגני הזמן, זה שילוב עוגנים מסוגים ותחומים שונים. זה טריק נהדר שמגביר אפקטיביות ושומר על המוטיבציה. האפשרויות לשילוב אינסופיות. למשל:
זמן יצירה בבית + זמן אוויר בעבודה = תליית כביסה + פודקאסט מקצועי.
זמן אוויר בעבודה + זמן עיבוד בבית = השתתפות באירוע קהילה + מפגש עם קולגות.
ברגע שלקחתי עוגן מתחום בית יחד עם עוגן מתחום העבודה, מיקסמתי את ההצלחות וסימנתי V על כמה תחומים בו זמנית. זה מביא לשחרור של דופמין במוח, ותחושה נעימה כלפי כל העשייה. נחמד, הא?
אני ממליצה לשלב עוגנים בכל תחומי החיים (אישי, זוגיות, משפחה, בית, עבודה). כך תפיקו את המירב מהשיטה.
אני מקווה ששיטת העוגנים תעזור לך. בשיחות אישיות אני מקימה יחד את התשתית לעוגנים, ומלווה אותך עד שיהפכו לשגרה. ניסית את השיטה? אשמח לשמוע על זה בתגובות 🙂
הכנתי סיכום של העוגנים + דוגמאות מהבית, העבודה והלימודים. מלאו את הטופס וקבלו אותו ישירות למייל.