fbpx

מה הטיפוס שלך? 4 נטיות מחויבות

ארבעה אנשים מפגישים אגרופים במעגל, דרך לתת כיף קבוצתי

אי פעם שברת דיאטה, פספסת דד-ליין או דחית משימה חשובה? זה בסדר – כולנו היינו (ועוד נהיה שם). למרות הרצון האדיר לעבור את ההר, לא תמיד קל למצוא את הכוח לצאת לדרך. לתופעה הזו קוראים דחיינות, והיא תגובה טבעית לחוסר רצון (או מוטיבציה). כשהרצון מתרופף, נבחר לעשות את מה שקל, ולא בהכרח את מה שטוב לנו. זה קורה כי קשה לראות רחוק כשהמחויבות כלפי המטרה נפגעת. כשזה קורה בצוות, נפגוש  בעובדים שמקטינים ראש ומעגלים פינות. הפתרון לבעיה נמצא בתיאוריה שאני מאוד אוהבת לעבוד איתה, בשם “4 נטיות המחויבות” ופותחה על ידי גרטשן רובין. במאמר הבא אסקור בקצרה את עיקרי התאוריה ו-4 סוגי המחויבות, ואיך לנצל כל אחת ככוח מניע בעשייה. בנוסף לכך איך לגלות מה הטיפוס שלך.

ארבע נטיות מחויבות של גרטשן רובין - יתרונות

אני אוהבת לעבוד עם התאוריה של סוגי מחויבות בגלל חוסר השיפוטיות שלה. התיאוריה של רובין לא מחליטה איזה סוג עדיף על פני האחר, אלא פשוט מחפשת איך לייצר התאמה וסינרגיה בין התנאים החיצוניים להעדפות האישיות הפנימיות.

בכך, התאוריה מקדמת בריאות כללית ו-Flow בעבודה.

יתרון נוסף של התאוריה הוא ההתייחסות למחויבות הכללית, כלומר – המכנה המשותף הרחב ביותר. ברור שיש הבדל בין מה שגורם לנו לפעול במשפחה ובעבודה. עם זאת, בסופו של דבר יש לנו תגובה אוטומטית לציפיות מעצמנו ומאחרים.

התאוריה של ד”ר רובין ממפה ארבעה סוגים של מחויבות, ומאפשרת למצוא את הדרכים להנעה בכל תחום חיים.

מתקשה להתמיד באימון? רוצה להתגבר על דחיינות? זו התאוריה שתעזור לנצל את מה שקל, כדי לעשות את מה שטוב לך.

מהן נטיות מחויבות?

הנטייה הטבעית שלנו מספרת למה הצלחנו להתמיד בכתיבת יומן, או דחינו שיחת טלפון מציקה. על ידי שאילת שאלה אחת פשוטה “מה התגובה שלי לציפיות?” אפשר לקבל תובנות מרגשות על עצמנו. וכשאנו יודעים איך אחרים מגיבים לציפיות, אנו מבינים אותן בצורה הרבה יותר אפקטיבית. 

כולנו פוגשים שני סוגים של ציפיות – חיצוניות (דדליינים בעבודה, מענה לשאלות של חברים) ופנימיות (להטמיע הרגל חדש, לעשות מדיטציה כדי להתחבר לעצמנו). התגובה שלנו לציפיות קובעת את ה”נטייה” – כלומר, האם אנו מתאימים לטיפוס של תומך, ספקן, צייתן או מורד.

4 tendencies commitment
מתוך The Four Tendencies, גרטשן רובין

הכרת הנטייה שלנו עוזרת לייצר מצבים בדרכים שיגבירו את הסיכוי להשיג את המטרה. אנו יכולים לקבל החלטות טובות יותר, לעמוד בדדליינים, לקיים את ההבטחות לעצמנו, לסבול מפחות סטרס ולהיות יותר נוכחים בקשרים עם אחרים. 

חשובה באותה המידה, היא ההיכרות עם נטיות של אחרים בסביבה המאפשרת לעבוד איתם יותר באפקטיביות. צוותי הנהלה, רפואה, בני זוג והורים כבר משתמשים במסגרת העבודה הזו כדי לעזור לאנשים להפחית את הקונפליקט ולהטמיע שינוי משמעותי.

יש כמה דרכים לזהות מה הטיפוס שלך. מעל 3 מיליון אנשים כבר ענו על השאלון החינמי, שמאפיין את הנטייה האישית למחויבות. למרות שבאנגלית, הוא לוקח כעשר דקות להשלמה והתשובות כמובן חסויות.

תומך (Upholder)

“אני עושה מה שאחרים מצפים ממני, ומה שאני מצפה מעצמי”.

כולנו פגשנו את אלו שיעמדו בכל הציפיות, מעצמם ושל אחרים.

לטיפוס התומך יש יכולת הנעת תהליכים ותחושת מחויבות פנימית, ששומרת מפני שחיקה. עם זאת, הסביבה עשויה לתפוס את הטיפוס כנוקשה, בגלל הקושי לשנות תוכניות ברגע האחרון והצורך להיצמד לחוקים. אלו גורמים לטיפוס התומך לדרוש מאחרים לעשות דברים בשיטתיות ולגרום למערבולת בירוקרטיה.

three hands creating a circle

כדי לאזן את הנטייה הטבעית ולהפוך אותה לכוח על, חשוב במיוחד לרענן את השגרה. לגוון בצורת העשייה ומדי פעם לשבור את החוקים.

כדי להפוך את התרגול לקל יותר, אפשר להתחיל מהדברים הקטנים. למשל, לבחור בדרך הארוכה לעבודה (גם אם זה מסתכן באיחור).

הספקן (Questioner)

“אני עושה מה שנראה לי הכי טוב, לפי שיקול דעתי. אם זה לא הגיוני – לא אעשה”.

בטוח שעלו לך כמה כאלו בראש. אלו שקודם כל שואלים “למה?” ולא יוותרו עד שיבינו לעומק את התשובה.

יצירתיות

הטיפוס הספקן מטיל ספק בכל ציפיה שפוגש – מעצמו ומאחרים. הוא מוכר גם כ”מהנדס קלאסי”, כי תמיד יחפש מידע ולשפר תהליכים. הטיפוס החשוב הזה, מאפשר חשיבה מחדש, התייעלות וחדשנות (קל לראות כמה זה חשוב בתקופה הזו). עם זאת, הואנוטה ליפול בהטיית המידע  ולהתיש אחרים עם שאלות מרובות.

 

אפשר להפוך את הנטייה לחוזקה, על ידי הצבת דד-ליין באופן עצמאי, תוך הגבלת כמות הרוויזיות. דרך נוספת היא להתייעץ עם בעלי סמכות שידברו אל הרציונל. הספקן משתכנע ממידע הגיוני ודאטה. ברגע שההגיון מוצג בצורה ברורה, כל כוח היצירתיות של הטיפוס יהיה רתום למטרה.

צייתן (obliger)

“אני עושה מה שצריך. אני לא רוצה לאכזב אחרים, אך אאכזב את עצמי”.

כולנו מכירים את אלו שיתנו לכו-לם, אבל לא לעצמם.

למרות שכיף ונעים בסביבתם של הצייתנים הם הנפגעים הראשיים. עם נטייה גבוהה יותר ללחץ ושחיקה, הטיפוס הצייתן יתקשה להציב גבולות בנתינה לאחר. מכיוון שהוא לא עוצר למלא מצברים, הוא נמצאבמסלול מהיר לקריסה.

כדי לשמור על איזון, אפשר להפוך את הנטייה הזו למוטיבציה.

הטיפוס הזה ירוויח מקבוצות מחויבות, אימון/ליווי אישי צמוד או אחר קרוב שיפעיל את מנגנון הריצוי הטבעי, במיוחד למשימות ששומרות על ה-Well being האישי.

למשל, התחייבות להליכה משותפת עם פרטנר הופכת את המגבלה למניע ומסייעת ליצירת הרגל. ברגע שיש חשש מלאכזב מישהו אחר, המשימה תבוצע.

שלט על שולחן do something good

המורד (rebel)

“אני עושה מה שאני רוצה, בדרך שלי. אם מכריחים אותי לעשות משהו – גם אם אני מנסה להכריח את עצמי לעשות משהו – יורדים הסיכויים שאעשה את זה”.

המורדים חשובים בצוותולכן עוד יותר חשוב ללמוד לנהל את הטיפוס המיוחד.

לפעמים נראה שלמורדים יש בעיה עם סמכות, למרות שלמעשה יש להם פשוט קושי עם ציפיות – גם מעצמם. זה גורם להמון תסכול ושם את המורדים בסכנה גבוהה לשחיקה.

הדבר שהכי חשוב לטיפוס המורד היא הבחירה החופשית. ברגע שנדרש תכנון מוקדם, המוטיבציה של המורד נפגעת וקשה לבצע. אבל(!!!) זו גם כוח העל הסודי של המורד.

דפוסי עבודה שמתכננים מגוון אלטרנטיבות ומאפשרים בחירה חופשית ביניהם, יעזרו למורד לנהל את עצמו וכחלק מצוות. בצורה כזו המורד משמר אג’יליות בצוות ומוודא חשיבה טרייה ויצירתית.

דרך נוספת ופשוטה לאזן את הנטייה, זה להזכיר כל הזמן את הסיבה שהעשייה משתלמת. זה יכול להיות רקע בנייד שמזכיר את היעד הסופי, לוח חזון על הקיר או Post-it על המסך. כל עוד זה מזכיר לך למה כדאי לך להשלים את המשימה – זה מה שחשוב.

מה הטיפוס שלך?

אם עוד לא זיהית את עצמך מהתיאורים שלמעלה, יש כמה דרכים לגלות מה הטיפוס שלך. 

קודם כל, באתר של גרטשן רובין ישנו שאלון חינמי (באנגלית), שלוקח עשר דקות למילוי ונותן דו”ח PDF בסיסי על הטיפוס שזוהה. התשובות חסויות, וענו עליו מעל שלושה מיליון פעמים, אז הוא מתוקף מאוד.

בנוסף, בשיחות שימור טאלנט אישיות, אני מאבחנת את הטיפוס הייחודי שלך ומוצאת את הפתרונות האפקטיביים ביותר עבורך. ביחד נבנה Workflow אופטימלי קסטומיזציה מלאה, כדי להשלים משימות ולהתקדם ביותר קלות. על ידי שינויים קטנים והדרגתיים, עם אימפקט גדול, נמצא איך לפתוח את הטורבו שלך.

נטיות המחויבות משפיעות על Well being בעבודה

כשאנו מבינים את עצמנו ואיך נטיית המחויבות מעצבת את הפרספקטיבה שלנו על העולם, אפשר להתאים את הנסיבות כדי שיתאימו למה שטבעי עבורנו. כשאנו מבינים איך נטיות של אחרים מעצבות את הפרספקטיבות שלהם, אנו יכולים לתקשר איתם בצורה יותר אפקטיבית.

ארבע נטיות המחויבות מסבירות למה נעשה, ולמה לא נעשה.

ביצעת את שאלון המחויבות ורוצה למצוא דרכים להפוך את הטיפוס לחוזק?

אשמח להפגש לשיחה אישית בזום או במשרד, בה נעבור על הדו”ח ונוציא פעולות שניתן לבצע עצמאית בשטח. בסוף הפגישה אשלח סיכום עם אלטרנטיבות הפעולה שהעלינו, ודרכי היישום שהועלו. ליצירת קשר וקבלת פרטים נוספים בוואטסאפ, ניתן ללחוץ כאן.

כתיבת תגובה

6 דרכים להתמודד עם

שינויים בעבודה

המדריך לאימוץ שינויים בעבודה כולל:

לקבלת המדריך למייל
מלאו פרטים בטופס

אימוץ השינויים בעבודה, מאפשר התפתחות מהירה ומשמר את המוטיבציה בעבודה.

% 0

1 מתוך 3 שנסקרו בדו”ח מקינזי, דיווחו כי שינויים בעבודה בעלי השפעה שלילית על הבריאות הנפשית שלהם, עם תחושות של חרדה, דיכאון או מצוקה כללית.

שינוי הוא חלק חיובי מהחיים, ומוביל לצמיחה ושגשוג.

עדיין, כששינוי מגיע מבחוץ הוא דורש התארגנות מחודשת, גם אם הוא לטובה.

אימוץ השינוי כחלק מהשגרה, מאפשר הסתגלות מהירה למצבים חדשים. למשל, מעבר לעבודה היברידית, החלפת הנהלה או מעבר לתפקיד חדש בארגון.

במדריך תמצאו תרגילים, כלים ופרקטיקות לשינוי הגישה כלפי השינוי. כל המידע במדריך מבוסס על מחקרים אקדמיים ועבודה אמפירית בשטח.

ביס של

מוטיבציה

באנדל 1

כלים להתמודדות עם שחיקה, חיזוק מוטיבציה ושימור וולביאינג

אלה שלוי אנטליס יצירתיות