עסק lean הוא עסק שממקסם ערך וממזער בזבוז, או פסולת. קבלת החלטות lean עושה אותו הדבר – ממקסמת על הערך (או התועלת) וממזערת את ההשקעה (או העלות). בקבלת החלטות ויציאה לפעולה, יש לנו שלושה משאבים עיקריים להתייחס אליהם – זמן, אנרגיה וכסף.
מודל עסקי lean (רזה) מתמקד בשיפור תהליכים לאורך שרשרת הערך כך שלא יהיה בזבוז והלקוח יקבל ערך אופטימלי. גישה כזו בקבלת ההחלטות בעסק עוזרת לארגונים וצוותים להגיע למטרות בדרכים אפקטיביות יותר. קבלת החלטות lean לוקחת את היתרונות והחוזקות של המודל העסקי, ומיישמת אותן על תהליך החשיבה, תכנון הפרויקט ובחירת הצעד הבא לעשייה.
שילוב של עקרונות ה-lean בתהליכי החשיבה ודפוסי העבודה, תביא לאפקטיביות בעשייה הכללית, אשר מקושרת לשיפור בתוצאות, ביצועים, רווחה ועוד דברים טובים.
מה זה תהליכי קבלת החלטות?
תהליך קבלת החלטות זה הדרך שבה אנו פועלים, מתקשרים ובוחרים מה לעשות בצעד הבא. תהליך קבלת ההחלטות מושפע מהמון גורמים ומשתנים, ברמה האישית (אני עם עצמי), הצוותית (אני ומי שעובד איתי) והארגונית (העסק או ארגון שבו אני עובד.ת). תהליך קבלת ההחלטות משפיע על התקשורת שלי (בכל הרמות שהזכרתי קודם) ומשפיע על הפתיחות לטעויות ולמידה, ורמות היצירתיות הזמינה.
במיוחד בתקופה האחרונה, אנו נדרשים לתגובה מהירה למצבים חדשים ובלתי מוכרים. במצב כזה נחווה לחץ סמוי ארוך טווח, שפוגע בכל תהליך קבלת ההחלטות. אין לנו גישה למאגרי התכנון, ניהול, ויסות, יצירתיות ודמיון שלנו.
זו הסיבה ששיפור תהליכי העבודה וקבלת ההחלטות הכרחית, כדי לאמץ את השינויים התדירים בסביבה ולצמוח מהם.
כשתהליך קבלת ההחלטות מסורבל וארוך הוא פוגע בכל השלבים שמגיעים אחרי; הגדרת מטרה, תכנון הדרך, הביצוע, המדידה והביצוע. מה הופך תהליך קבלת החלטות לכזה? עודף בירוקרטיה, שיתוף יתר של גורמים לא רלוונטיים, ריבוי דיונים ופגישות לא אפקטיביות (מחלה ארגונית ותיקה שהחריפה בעקבות זמינות הזום) ועוד. הדרך לפתרון הבעיה קצרה, ודורשת חשיבה מחודשת ויצירתית על איך החלטה מתקבלת בארגון.
לעיתים קרובות הגדרה מחדש של תהליכי העבודה תביא לשינויים רדיקליים בתקשורת הארגונית. יש להיות מוכנים לזה, ולדעת לצפות את ההתנגדויות שיגיעו. בתהליכים מסורבלים יש גם מי שמרוויחים, בהיותם חשופים להמון מידע שלא יעבור דרכם יותר. תכנון השינוי של דפוסי קבלת ההחלטות קריטי, ומומלץ להכיר את המודל של פישר להתקדמות השינוי לפני היציאה לדרך.
מודל ה-lean
בשונה מגישות עבודה אחרות, lean זו צורת חשיבה שאפשר ליישם בכל תחום, ענף וגודל עסק. כל מה שצריך לעשות זה ליישם את 7 העקרונות של lean בעבודה.
העקרונות בקצרה הם:
- תהליך אופטימלי.
- ביטול בזבוז ופסולת.
- הבניית איכות בתוך התהליך.
- אספקה מהירה.
- יצירת ידע.
- קבלת החלטה ברגע האחרון האפשרי.
- כבוד לאנשים.
בקרוב אעלה לאתר כתבה מפורטת על העקרונות. כדי לקבל עדכון כשהכתבה באוויר, הירשמו לניוזלטר. אני שולחת רק דברים עם ערך, וממש לא מספימה.
קבלת החלטות lean
החלטה רזה היא החלטה אפקטיבית שמשקללת את הנתונים הנכונים, ולא נופלת להטיות מחשבתיות שמביאות לטעויות ופוגעות בביצועים. לכל עקרון יש משמעות וחשיבות, כדי לשמר את המודל הרזה שמאפשר אג’יליות ותנועה מהירה כארגון. עבור כל אחד ואחת, החלטה רזה תראה אחרת.
כדי לבנות תהליכי קבלת החלטות lean, יש להתתחיל ממיפוי ההחלטות המתקבלות. אפשר לשבת עם דף ועט ולענות על שאלות כמו:
- איזה החלטות מתקבלות בארגון? באיזה תחומים?
- על ידי מי? מי מעורבים בהחלטות הללו?
- למה אלו הגורמים שמקבלים את ההחלטה? האם כולם נחוצים?
דיון מעמיק בתשובות לשאלות הללו (מומלץ בליווי ייעוץ מקצועי לנושא) יעלה תובנות מעניינות, ויגלה כיצד ניתן לפשט את תהליך קבלת ההחלטות ולהפוך אותו ליותר lean.
עבור כל תחום החלטה, יש לבנות משפך קבלת החלטה, או מפל החלטה, עם כללי אצבע לתקשורת בין הגורמים בארגון והפניית המידע כדי לקבל החלטה.
כיוון שיצירת ידע היא חלק אינטגרלי מתהליך קבלת החלטות lean, חשוב לשים לב לתיעוד נכון (לא יותר מדי ולא פחות מדי), כדי לשכלל את קבלת ההחלטה בפעם הבאה.
מה היתרונות של קבלת החלטות lean?
היתרונות הישירים הגדולים ביותר של תהליך קבלת החלטות lean בארגון הם תהליכים אפקטיביים והפחתת עלויות. בנוסף אליהם, מחקרים ודו”חות מקצועיים מצאו שמעבר לתהליכי עבודה אפקטיביים, lean מוביל לשיפור בתפוקות ובפרודוקטיביות. זה מצטרף להפחתה בעלויות התפעול בעקבות הורדת זמני התגובה והפעולה.
בנוסף, נמצא כי מורל ופרודוקטיביות הצוותים עלו, בעקבות ירידה בכיבוי שריפות ויותר עבודה ממוקדת באיכות וערך. כמו כן, קבלת החלטות lean מובילה לשיתופיות ושקיפות גבוהות יותר בין חברי הצוות וברמת בעלי העניין. כל אלו מביאים לערך גבוה שמסופק ללקוח דרך שיפור איכות ועקביות באיכות המוצר, אשר משפרים את שביעות הרצון הכללית, הנאמנות והמעורבות של הלקוחות.
אלו דברים שכולנו רוצים!
למרות שמדובר בשינוי רדיקלי בחשיבה, גישת ה-lean משתמשת במצב הקיים ומנסה לעבוד איתו, לשפר אותו ולהביא לאפקטיביות מקסימלית. אני מלמדת קבלת החלטות רזה ליזמים ויזמיות, מנהלות ומנהלים ובעלי ובעלות עסקים, בתהליכים אישיים בזום או ברעננה. בנוסף, אני מלווה צוותי הובלה בארגונים בתהליכי אפקטיביזצייה של העסק והכנסת קבלת החלטות אג’ילית בכל השדרה הארגונית. ההשפעה של השינויים תמיד מהירה ומשמעותית, ומראה לי את הכוח שבקבלת החלטה נכונה.
אני מזמינה אותך ליצור איתי קשר, ולהתחיל את הדרך שלך לקבלת החלטות שמביאה ליותר, בפחות.