fbpx

בחירה חופשית

בחירה חופשית

בחירה מהנה

בחירה חופשית קריטית לבריאות רגשית והנאה. כדי להבין כמה, אפשר לדמיין שהגענו לבית קפה שמציע ארוחה אחת – כריך חביתה ובקבוק מים, עם או בלי אספרסו. כיוון שהמוצרים מסודרים באריזה אחת, אין אפשרות לשינוי או רכישת מוצרים בנפרד. מצב כזה, שבו חופש הבחירה נמוך, מעורר תסכול. כדי להגביר את ההנאה ברגע, מספיק לאפשר רכישת כריך, מים או קפה (ללא תלות). מול אפשרויות פתאום צריך לבדוק  מה הרצון לצעד הבא. הבחירה מה אני רוצה, ולא האם אני רוצה משנה הכל.

עודף בחירה

עם זאת, חשוב לשים לב שאין הצפה ועומס של אפשרויות. במצב עומס קשה לקבל החלטה והמחשבה מצטמצמת. האופטימום זה 3-5 אופציות. מתחת ל-3 אין מספיק נקודות ייחוס להחליט, מעל 5 קשה לזכור ולהשוות ביניהן. תחשבו על הוצאת בגדים בבוקר לילד – הוא לא בוחר מכל הארון, אלא מתוך 3 חולצות שהוצאנו החוצה. באופן דומה הצוות שלנו בעבודה יהנה יותר מביצוע משימה שבחרו לבד מבנק משימות.

בחירה מדומה

היופי הגדול ביותר באוטונומיה, זה שאפשר לייצר אותה גם כשאין בחירה חופשית. זה הכל עניין של ניסוח, אופן הצגת הדברים. כולנו מכירים את משפטי ה"אם… אז…": אם תאכל אז תקבל קינוח. אם תעמוד ביעד אז תקבל בונוס. אם לא תקשיב לי אז תקבל עונש. המשפטים הללו חונקים את האוטונומיה ומפעילים מוטיבציות פחד. בנוסף ניסוח כזה פוגע גם בתחושת השייכות, כי מי רוצה להישאר בקשר עם כאלו התניות?

שינוי הניסוח מייצר בחירה מדומה. איך זה נראה? 

"אם-אז" הופך ל "או-או"

אפשרות אחת זה להפוך משפטי "אם-אז" ל"או-או":

"אם לא תעשה את הדו"ח היום, אז מחר תגיע מוקדם" ← "אתה יכול לעשות את הדו"ח היום, או להגיע מחר מוקדם". אפשר לראות בקלות, שלמרות שכלום לא השתנה בתוכן ובאלטרנטיבות, המסגור (ניסוח) משנה את החוויה הרגשית של הצד השני. לא משנה מה העובד בחר – הוא בחר את זה! הצגת האפשרויות כאלטרנטיבות ולא סיבה ותוצאה משנה את צורת החשיבה של הצד השני. עכשיו תחשבו – איך זה רלוונטי בעבודה? ובבית? נסו לשים לב מתי הניסוח האוטומטי שירשנו מילדות קופץ, ונסו לשנות את המסגור כדי להגביר בחירה חופשית.

"אם-אז" הופך ל "כדי-אז"

אפשרות נוספת לניסוח מגביר אוטנומיה, זה להפוך משפטי "אם-אז" ל"כדי-אז". בתהליך יש הופך של הסיבה והתוצאה. כך במקום איום, המשפט מיידע על ההשלכות של הבחירה. למשל:

"אם לא תעשי שיעורים, לא יבואו חברות" ← "כדי שיבואו חברות, יש לעשות שיעורי בית". היפוך הסדר והצגת התלות בין האירועים מעבירה את המיקוד אל הצד השני. מהכרח לבצע משהו כדי לקבל משהו, יש הבנה של סדר הדברים ובחירה לעבור דרך כדי להגיע ליעד רצוי. הצד השני הופך מסובייקט שקורים לו דברים, לאובייקט שבוחר את פעולותיו. 

במצבי בחירה מדומה אין חופש, אבל יש אוטונומיה. אף אחד לא מחזיק אקדח לרקה ומאלץ לבצע משהו. הפעולה מתחילה מרצון פנימי למשהו, וזה הדבר החשוב.

אלה שלוי אנטליס אפקטיביות עבודה מהבית

לזרום עם הרגע

לא תמיד קל להפנות את הפנס לרצון הפנימי. בבחירה וקבלת החלטה יש אחריות לתוצאות והשלכות. בחירה אחת היא בהכרח ויתור על כל השאר. לכן, הרבה פעמים קל יותר לזרום עם החיים. פשוט לקבל את תנאי המציאות החיצונית כעובדה מוגמרת. 

למשל, רואה חשבון שבחר במקצוע כי "זה העסק המשפחתי, זה מה שכל הגברים אצלנו עושים". אם אותו רו"ח יבחר לא להמשיך את העסק, הוא עלול לאבד המון. החשש מהתמודדות עם ההשלכות ולקיחת אחריות, עוצר אותנו מלפעול. יחד עם הבחירה בהמשכת העסק, יש ויתור על עניין ותשוקה בעבודה. ויתור על זכות הבחירה = ויתור על עצמך. העברת קבלת ההחלטות על החיים למקור חיצוני, משחררת אותנו מאחריות. גם לזה יש השלכות. זה מתחיל מאוד קטן, ומהר מאוד הופך לגדול. למשל, במקרה של הימנעות מהבעת עמדה בפגישה מתוך חשש להרוס הרמוניה, לשנות מסלול או כדי למנוע עלויות נוספות. הבחירה לשתוק הובילה לאסון הצ'לנג'ר. בעצם, גם לא לעשות/לדבר/לפעול זה בחירה. כך בחירה היא לא רק זכות, אלא צורך אנושי בסיסי לקיום.

זוהי כתבה אחת מתוך סדרת כתבות על הקיום האנושי. הכתבות מבוססות על ספרים, פודקאסטים וראיונות של א.נשי מחקר ושטח מהטופ העולמי. מידע נוסף על המקורות ניתן למצוא בעמוד עוד מוטיבציה. 

הכותבת בעלת תואר BA בפסיכולוגיה וניהול, תואר MA בהתנהגות ופיתוח ארגונים, ותזה מחקרית בנושא השפעה הורית על מוטיבציה בעבודה. אפשר לקרוא על אלה עוד כאן.

כתיבת תגובה

6 דרכים להתמודד עם

שינויים בעבודה

המדריך לאימוץ שינויים בעבודה כולל:

לקבלת המדריך למייל
מלאו פרטים בטופס

אימוץ השינויים בעבודה, מאפשר התפתחות מהירה ומשמר את המוטיבציה בעבודה.

% 0

1 מתוך 3 שנסקרו בדו"ח מקינזי, דיווחו כי שינויים בעבודה בעלי השפעה שלילית על הבריאות הנפשית שלהם, עם תחושות של חרדה, דיכאון או מצוקה כללית.

שינוי הוא חלק חיובי מהחיים, ומוביל לצמיחה ושגשוג.

עדיין, כששינוי מגיע מבחוץ הוא דורש התארגנות מחודשת, גם אם הוא לטובה.

אימוץ השינוי כחלק מהשגרה, מאפשר הסתגלות מהירה למצבים חדשים. למשל, מעבר לעבודה היברידית, החלפת הנהלה או מעבר לתפקיד חדש בארגון.

במדריך תמצאו תרגילים, כלים ופרקטיקות לשינוי הגישה כלפי השינוי. כל המידע במדריך מבוסס על מחקרים אקדמיים ועבודה אמפירית בשטח.

ביס של

מוטיבציה

באנדל 1

כלים להתמודדות עם שחיקה, חיזוק מוטיבציה ושימור וולביאינג

אלה שלוי אנטליס יצירתיות